Köyümüz Hakkında


Kastamonu’nun Cide ilçesinin 85 köyü var. Kethüda köyü, Cide’ye 17 km. Akçaköy ile Çavuşköy arasında 60 haneli bir köy. Köylüler atalarının yıllar önce Kafkasya’dan göçenler olduğunu söylüyorlar. Hanelerin çoğu ahşap, eski yapı. On kadar bina yenilenmiş durumda. Kış aylarında sadece 15-20 hanede yaşam sürüyor.
Köyde kış aylarında yaşayanların tamamı yaşlı köylüler. Veya daha önce başka şehirlerde çalışdıktan sonra emekli olarak köye dönenler. Köy halkının çoğu, gençlerin tamamı İstanbul’da yaşıyor. İş bulan İstanbul’da çalışıyor. Köyü Cide’ye bağlayan yolun yarısı asfalt, yarısı çakıl. Köyün suyu yok. Kaymakamlık malzeme verir ise köye dağdan su getirilecek ama köy malzeme listesinde 17’inci sırada. Daha çok bekleyecek. Bu yıl çeşme kuruduğu için hayvanları sulamakta bile zorlanıyorlar.
Köyde devamlı yaşayan hanelerin beşer onar büyükbaş hayvanı var. 

Üretim diye bir şey yok
Köylünün geçim kaynağı üretim değil, çünkü üretim diye bir şey yok. Tarlalar boş. Köyde yaşayanlar emekli maaşları ile diğer şehirlerde yaşayan yakınlarının gönderdikleri paralar ve sosyal yardımlarla geçiniyor.
Köylü bahçede tarlada bir şey yetiştirmek istese de yetiştiremiyor. Sebep domuzlar. Gece olunca köy domuz hücumuna uğruyor. Domuzlar evlerin kapısına kadar geliyor. Toprak altındaki patatesi bile çıkarıp yiyor. Mısır ekenler mısırlarını toplama şansına sahip olamıyor. Sadece Kethüda’nın değil, yörenin derdi domuz.

Peyniri marketten alıyorlar
Köyde traktör de yok, motorlu araç da yok. ‘Neden?’ diye sorulduğunda, “Kim kullanacak? Hepimiz yaşlıyız” diyorlar. Bahçe sürmek için Pancar motorlu, iki tekerlekli uyduruk sürücülerin peşine pulluk takılıyor.
Köye, haftanın belli günleri market araçları geliyor. Market araçlarında her türlü kuru ve yaş gıda maddesi, yumurta, tavuk, et, yağ, peynir var. Köylü alışverişini market arabalarından veya Cide’den yapıyor.
Cide’ye haftanın 3 günü gidiş geliş dolmuş işliyor. Acil durumlarda köyden telefonla taksi çağırılıyor. Gidiş geliş 350 TL.
Eskiden bölge köylerinde 17 okul varmış. Şimdilerde tamamı kapanmış. Okula gidecekler Cide’ye gidiyor. 
Kethüda’da kahve yok. Köylü biraz TV seyrettikten sonra erken yatıyor. TV’de diziler seyrediliyor. 
Belki, “Köylerde ne üretiliyor, köylümüz ne yapıyor?” diye merak eden olur... Merak edenlere işte bir Karadeniz köyünün hikayesi.

 

Güngör Uras

07.10.2004 Milliyet

Aidat Borcu Sorgulama
Son Eklenen Video
Köşe Yazıları
Duyurular

Dün yaşadığımız deprem afetini bizler de yüreğimizde hissettik. Depremde vefat edenlere Allah'tan rahmet yaralılara acil şifalar diliyoruz.
Gün birlik günü,
Depremden etkilenen ve mağdur olmuş yurttaşlarimiz için neler yapabiliriz diye Gürfed de toplandık. Nakit yardım etmek isteyenler AFAD iban hesabına havale yapmalarini rica ederiz. Giyim erzak hijyen malzemesi gibi ihtiyaç malzemeleri göndermek isteyenlerin, topladıkları malzemeleri derneğimize teslim etmelerini rica ederiz. Toplanan yardım malzemeleri Gürfed tarafından afad'ın ihtiyaç duyduğu yere sevkiyat yapılacaktır.
Bu konuda katkılarınızı rica ederim.
Kethüda köyü dernek yönetimi


İFTARA DAVET; Değerli üyelerimiz dostlarımız hemşehrilerimiz, kethüda köyü derneği olarak geleneksel iftar yemeğini bu yıl 26 Mart Pazar günü yapacağız. 
İftar yemeği öncesi kuranı kerim olunacak olup merhum Ali Ülgen 52'si için ve tüm vefat eden sevdiklerimiz için dua edeceğiz. Ramazan ayında tutacağımız oruçlarımızı ve  ibadetlerimizi Allah kabul etsin


Değerli dostlarımız, hemşehrilerimiz Kethüda Köyü Derneği’miz olarak geleneksel aşure çorbamızı 30 Temmuz Pazar günü saat:13.30’da dernek merkezimizde yiyeceğiz. Aşure öncesi vefat eden sevdiklerimiz için hocamız Şükrü Teke’nin kadife sesiyle okuyacağı Kur'an-ı Kerim ardından kadın kollarımızın da sizler için hazırladığı öğlen yemeği ile birlikte aşure çorbasını içmeye davetlisiniz




Kastamonu Hava Durumu
Dosya İndirme Panosu

Kastamonu Cide Güren Kethüda Köyü Derneği

© Copyright 2023  V4.2 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top